GERSTLEY BORATE

2CaO . 3B2O3 . 5H2O

 

Op de site http://digitalfire.com/gerstleyborate/index.html begint men met de tekst dat het zeer verwonderlijk is dat er nog veel mensen (keramisten) niet op de hoogte zijn van het feit dat Gerstley Borate na 2001 uit de markt wordt genomen. In feite is het delven van deze grondstof gestaakt.

Naar aanleiding van o.a. dit bericht ben ik op zoek gegaan naar Internet sites en Nieuwsgroepen waar relevante informatie over deze grondstof en vervangende grondstof te vinden is.
Gerstley Borate wordt in tal van glazuurrecepten gebruikt, dus is het zaak dat er een goed alternatief voor deze grondstof gevonden wordt.
Wat nu volgt is een greep uit de overdaad aan informatie op het internet.

http://www.lagunaclay.com/gb.htm

Op deze site treft men deze kreet aan

Laguna Borate looks like the answer to vanishing Gerstley Borate

Ik heb via het E-mail adres, jpacini@lagunaclay.com, meteen navraag gedaan of deze grondstof ook in Europa en/of Nederland te koop is.

Kort daarop ontving al een reactie waarin dhr. Jim Kassebaum, algemeen directeur van Laguna Clay Co., schreef dat zijn firma geen actieve distributeur in Nederland of West Europa heeft. Hij was wel bereid mij een monster van Laguna Borate toe te sturen. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en hem het een en ander geschreven over de NVK en het aantal leden. Hem gevraagd of het een haalbare kaart is om ter introductie van deze grondstof voor een 75-tal NVK leden 500 gram toe te sturen. Deze monsters kunnen dan op de jaarvergadering uitgedeeld worden.
Het wachten is nu op zijn reactie.

Jim Kassebaum,
General Manager Laguna Clay Co.
14400 Lomitas Ave
City of Industry, CA 91746

www.lagunaclay.com
800.452.4862 x 223
626.330.0631 x 223
FAX: 333.7694

 

Op de Site http://www.kickwheel.com wordt melding gemaakt van een vervangende grondstof genaamd Murray's Borate: Kickwheel Pottery Supply biedt gebruikers van deze grondstof ondersteuning aan via hun site http://www.kickwheel.com.

Verstrekken behoorlijk wat gegevens over de wijze waarop deze grondstof toegepast kan worden. Men adviseert dit samen met bentonit, een toevoeging van 2 ŕ 8 %, te gebruiken om o.a. een goede plasticiteit te realiseren.

Als antwoord op de vraag waarom bentonit toegevoegd dient te worden, wordt vermeld dat Gersley Borate o.a. de bijkomende eigenschap heeft glazuur te binden.

Bentonit, zo wordt gesteld, zou deze eigenschap aan Murray’s Borate toevoegen.

Tevens hecht het glazuur, waarin Murray’s Borate en Bentonit verwerkt zijn zich beter aan de scherf. Het zou het basisglazuur ook niet ingrijpend veranderen.

Op de vraag waarom vanuit de fabriek Bentonit niet wordt toegevoegd aan Murray’s Borate, geeft men aan dat het mengsel onstabiel zal worden.
Als tweede argument geeft men aan dat ieder glazuur toch weer om een andere verhouding vraagt.

Men maakt melding van een smelttemperatuur van rond de 1040 °C (cone 03).

Maar andere vloei-testen wijzen uit dat deze boraat-grondstof al vrijelijk vloeit als een amber-kleurig glazuur bij een temperatuur van 980 °C en al bij een lagere temp smelt. Bij gebruik van Murray’s Borate komen er wel veel gassen vrij en het geglazuurde oppervlak veranderd in een bubbelende substantie.

Deze boraathoudende grondstof bevat meer silicium dan Gersley Borate en ook meer Borax hetgeen de smelttemperatuur wel ongeveer gelijk houdt.

Er kleven echter wel een aantal nadelen aan deze grotere hoeveelheid Borax.

Het glazuur zal eerder smelten, wordt minder hard, is minder bestand tegen loog en de resultaten met bepaalde kleurende oxides en/of stains zullen anders zijn.

De leverancier zelf laat zich heel wat positiever over Murray’s Borate uit.

 

Op de site http://digitalfire.com/education/material/syntheticgerstleyborate.htm kan men de receptuur vinden van een zogenaamde synthetische Gerstley Borate die Tom Buck, een ceramist/chemist, heeft samengeteld.
Ik heb het onvertaald gelaten. Deze man vraagt aan mensen die deze receptuur gaan gebruiken om hun reactie naar bovenvermelde site te sturen. Dit wordt erg op prijs gesteld!

After several tries, this is what I determined:

 Synthetic Gerstley Borate #1, 1000-gram batch
 490  Pemco frit 2201 (or F309)
 280  Whiting
 125  Talc new york (or equal)
  65 Feldspar (G-200, Custer, Kona F-4, etc.)
  40 Unwashed woodash (well screened).
   5 Iron oxide red (1 teaspoon)
   1 Titanium dioxide (one-fifth teaspoon)

and a second version using Magnesium Carbonate:

 Synthetic Gerstley Borate #2, 1000-gram batch
 520  Pemco frit 2201 (or F309)
 300  Whiting
  70 Magnesium carbonate
  70 Feldspar (G-200, Custer, Kona F-4, etc.)
  40 Unwashed woodash (well screened)
   5 Iron oxide red (1 tsp)
   1 Titanium dioxide (one-fifth teaspoon)

Notes:

Dry mix the above ingredients, and use the mixture in place of Gerstley Borate, on a one for one basis. Also, since the woodash contains solubles, this mixture is best used in a fresh mixed glaze for immediate application to a pot (crystals may form on standing, making the glaze non-uniform).

The unwashed woodash supplies a small amount of alkalis (Na/K) and Phosphorus (as oxide). The ash also will contain minute amounts of unknown/trace elemental oxides.

When this mix is used to make a glaze, it may be necessary to use a flotation agent, namely, a member of the Darvan family - a sodium salt of an organic polymeric material). Do not use a suspension agent composed mainly of clay - ie, bentonite (montmorillonite) or V-Gum (smectite).

This mixture is yet to be tested by me but I am working to prepare it and test it soon, once our Ontario Spring occurs and an outdoor firing becomes manageable.

Copyright January 2000 by Tom Buck, B.Eng.(Chem).

http://digitalfire.com/services/index.html

 

 

Gerstley Borate User?
check our new product!

Gillespie Borate

Hammill and Gillespie Inc., 154 South Livingston Avenue PO Box 104
Livingston, NJ 07039 USA Tel:
800-454-8846
Fax: 201-994-3847

Website: http://www.hamgil.com

E-mail: info@hamgil.com

Met deze kreet opent men op de site http://www.hamgil.com en biedt als alternatief voor Gerstley Borate, Gillespie Borate aan. Het is een grondstof dat ook Borax bevat en zich volgens de makers hetzelfde gedraagt als Gerstley Borate.

Gillespie Borate is samengesteld uit Ulexite (soda calcium borate) met kleine hoeveelheden Colemanite (calcium borate) en andere mineralen.

Men beweert dat Gillespie Borate consistent is en dus op den duur zijn eigenschappen niet verliest.
Men geeft zelfs aan dat door deze vervangende grondstof de glazuren witter en helderder worden.
De makers van deze synthetische grondstof en vervanger van Gerstley Borate durven te stellen dat de gebruikers onder de indruk zullen zijn van de resultaten.

Ook hen heb ik hetzelfde bericht gestuurd met het verzoek of het een haalbare kaart is om ter introductie van deze grondstof voor een 75-tal NVK leden 500 gram toe te sturen. Deze monsters kunnen dan op de jaarvergadering uitgedeeld worden.

Ook hier is nu het wachten is op een reactie.

Joseph van den Enden.(oktober 2000)

 


Proefmonsters Lagune Borate

 

Een tweetal edities geleden maakt ik melding van diverse sites waarop men gegevens kon vinden over vervangende grondstoffen voor Gersley Borate.

Een van deze sites was http://www.lagunaclay.com/gb.htm

Op deze site treft men deze kreet aan Laguna Borate looks like the answer to vanishing Gerstley Borate

In latere E-mail contacten met Jim Kassebaum, de directeur van Laguna Clay Co.,  heb ik ondermeer geďnformeerd naar de mogelijkheid om voor de jaarvergadering van 24 maart over een aantal monsters van deze grondstof te kunnen beschikken.

In overleg met het NVK-bestuur is het mij gelukt om 90-tal monsters van 1 kg richting nederland te krijgen.

De vervoerskosten zijn op basis van een fifty-fifty deal geregeld (50% NVK en 50 % Laguna Clay Co.).

Nu is het nog even afwachten of e.e.a. nog op tijd binnen is voor de ALV van 24 maart. Is dit niet het geval dan kunnen NVK-leden contact met mij opnemen en zal ik er voor zorgen dat er, afhankelijk van de interesse, men onder rembours proefmonsters toegestuurd krijgt van minimaal 500 gram.

Joseph van den Enden

Tel 0497-541984 (na 19u.00)

 


Informatie van Digitalfire / IMC

Gerstley Borate: A Learning and Teaching Opportunity
http://www.gerstleyborate.com or http://digitalfire.com/gerstleyborate

This all-new website is full of information regarding all aspects of the demise of this material. You can learn about Boraq, our public domain substitute. We are making the recipe available on the site, and it is explained in great detail. In addition you can buy Boraq test samples and all of its ingredients on the site. There is a great educational opportunity here. Why not teach your students how to deal with this situation using the resources on our web site and others. Teach them that glaze recipes are made of materials
that we need to understand. Glazes have a chemistry that is very important.

http://www.gerstleyborate.com Newsletter
*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=
This newsletter is part of an internet community effort to
duplicate the properties of Gerstley Borate and do it right.
*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=

Web Pages Fixed

Although the Boraq sample ordering page has been available
at the website for two weeks now, this was not apparent to
many visitors because one of the two ways to get there
displayed a page that said it was not done! It is fixed.
Click by the cash register in the lower right of the main page
at http://digitalfire.com/gerstleyborate/index.html.
Also, the home page at www.gerstleyborate.com was the wrong
one and it was sending visitors to some outdated pages on the
site.

Boraq 2

We have adjusted the Boraq recipe by adding 8 parts dolomite
and 8 parts whiting to 100 parts of Boraq 1. This was done
after a switch to percentage analysis comparisons revealed
that the chemistry of Boraq could be brought more into line
with GB. These two added materials greatly improved the
mineralogical match since GB contained limestone-like
materials. Your feedback was the key to this oversight on
our part.

Are you getting samples of Boraq 1?

If you got a sample of Boraq 1 and the match is not
adequate, add the dolomite and whiting mentioned above and
try again. Remember, we need to hear from you if you are
testing.

The Boraq Recipe Page

If you have already registered, be sure to bookmark the
Boraq recipe page so you don't have to re-register each time
you go back.

Iron Reds

We have added a page dedicated to iron red glazes. These are
tricky to produce and the chemistry of Gerstley Borate is
what makes them possible. Boraq 1 was not working well with
these but the new Boraq 2 is on-the-money.
Check http://digitalfire.com/gerstleyborate/ironreds.shtml

Laguna Borate

Through the magic of INSIGHT ceramic calculations we are
quite certain that we know the recipe. That's right, at
www.gerstleyborate.com you can get a substitute for the
substitute. Or is it the real thing? Only a few really know!
http://www.digitalfire.com/gerstleyborate/lagunaborate.shtml

Cone 6 Glazes

We continue to be amazed at the possibilities for
interesting cone 4-6 glaze surfaces with Boraq. How often do
you find a glaze that is great work with and fires the way
you want? We will begin publishing recipes and fired samples
on the site along with background information about the
glaze type.

**************************************************************
GerstleyBorate.com is a product of Digitalfire Corp.
134 Upland Drive, Medicine Hat, Alta T1A 3N7 Canada
Phone 403-527-2826 FAX 403-527-7441 http://www.gerstleyborate.com


Onderstaande informatie is een deel van het artikel:

Hoe [over]leeft de keramist zonder Gerstly Borate?
Hein Severijns
KERAMIEK februari 2001

Gerstley Borate

Na2O.2CaO.582O3.16H2O

Moleculair gewicht: 812

Colemaniet:

2CaO.382O3.5H2O

Moleculair gewicht: 412

Boronatroncalciet:

Na2O.2CaO.582O3.12/16 H20

Moleculair gewicht: 740- 812

(is echter moeilijk te verkrijgen)

 

 

Kristalborax

Na2O.282O3.10H2O

Moleculair gewicht: 382

Gecalcineerde Borax:

Na2O.282O3

Moleculair gewicht: 202

Calciumboraat:

CaO.382O32H2O

Moleculair gewicht: 302

Calciumboraatfritte:

CaO.382O3

Moleculair gewicht: 266

Krijt of kalksteen:

CaO.CO2

Moleculair gewicht: 100

 

Er staan nu verschillende wegen open:

1. In veel gevallen zal het simpelweg vervangen van Gerstley Borate door colemaniet of
door calciumboraat al wel tot het verlangde resultaat leiden. ondanks dat hiermee
rekenkundig niet voldaan wordt aan de juiste hoeveelheden CaO. Na2O. en B2O3.

2. Indien een juistere correctie verlangd wordt, kan men als volgt te werk gaan:

1 grammolecule (Mol) Gerstley Borate = 812 gram. levert:

1 Mol Na2O + 2Mol CaO = 5 Mol B2O3. (H2O verdampt en is onbelangrijk.)

1 Mol colemaniet = 412 gram. levert: 2 Mol CaO + 3 Mol B2O3

1 Mol gecalcineerde Borax = 202 gram. levert: 1 Mol Na2O + 2 Mol B2O3.

1 Mol colemaniet + 1 Mol gecalcineerde Borax leveren dus:

1 Mol Na2O + 2 Mol CaO + 5 Mol B2O3

En hiermee is voldaan aan de formule voor Gerstley Borate

 

Omgerekend in grammen samenstellende grondstoffen:

1 Mol Gerstley Borate = 812 gram is te vervangen door:

1 Mol colemaniet =412 gram + 1 Mol gecalcineerde Borax = 212 gram.

Ofwel: 100 gram Gerstley Borate vervangen door:

51 gram colemaniet + 25 gram gecalcineerde Borax.

De rest: 100- 51 - 25 gram = 24 gram is water

 

3. Een andere oplossing kan zijn:

1 Mol krijt = 100 gram. levert 1 Mol CaO

1 Mol calciumboraatfritte = 266 gram. levert: 1 Mol CaO + 3Mol B2O3.

1 Mol gecalcineerde Borax = 202 gram. levert: 1 Mol Na2O + 2 Mol B2O3 en ook
daarmee is voldaan aan de gewenste hoeveelheden.

Omgerekend:

812 gram Gerstley Borate is te vervangen door:

100 gram krijt + 266 gram calciumboraatfritte + 202 gram gecalcineerde Borax.

Ofwel: 100 gram Gerstley Borate vervangen door:

12 gram krijt + 33 gram calciumboraatfritte + 25 gram gecalcineerde Borax

De rest: 100 -12- 33- 25 = 30 gram. is water.

 

Aan deze drie oplossingen kleven dezelfde nadelen als aan de glazuren die bereid waren met Gertley Borate. Te weten: gedeeltelijke oplosbaarheid, sproeien en een niet geheel stabiele samenstelling. De industrie zal in een dergelijk geval het gehele glazuur eerst omrekenen op de Segerformule en het CaO. B2O3 en Na2O, dat niet reeds geleverd wordt door onoplosbare bestanddelen, betrekken uit stabiele frittes. Dit voert hier echter als omrekeningsvoorbeeld te ver. Mogelijk zijn er nog andere oplossingen en we houden ons gaarne aanbevolen voor andere suggesties.

Veel succes!! mei 2001

Laatste berichten uit Amerika:

De resterende gedolven voorraden worden alsnog verwerkt en komen op de markt.
De verwachting is dat nog twee á drie jaar de oorspronkelijke grondstof leverbaar
zal zijn.